Ohjelmakartta 2016

Ohjelmakartan ulkopuolinen ohjelma

Muutokset & korjaukset mahdollisia ja todennäköisiä! Ohjelmaa muokattu viimeksi: 19.03.2016, 13:21.

Lauantai 19.3.

 Pieni saliStudioSopraanoJulkkarilavaOpus 4Opus 2Tullintori
10:00
10:30
Avajaiset

Avajaiset

1h

Tampere Kuplii 2016 sarjakuvafestivaalien avajaiset.

Tämän vuoden festivaalit esittäytyvät ja Tamperelainen tanssiryhmä TanPARA esiintyy.

           
10:30
11:00
           
11:00
11:30
  Sarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhin haastattelu

Sarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhin haastattelu

1h

Timo Kokkila haastattelee vuoden 2016 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon voittaja Kati Närhiä.

Battle of New York, Age of Ultron ja Civil War – Supersankarit yhteiskunnan asialla

Battle of New York, Age of Ultron ja Civil War – Supersankarit yhteiskunnan asialla

Laura Antola 1h

Yhdysvaltalaisen Marvel-kustantamon sarjakuvat ovat jo vuosikymmenten ajan olleet populaarikulttuurin ytimessä. Elokuva-adaptaatioiden myötä hahmot ja tarinat ovat tulleet tutuiksi yhä laajemmalle yleisölle. Sarjakuvissa on käsitelty aiheita HIV:stä huumeriippuvuuteen, 9/11-terrori-iskuista Obaman valintaan presidentiksi. Elokuva-adaptaatioiden tapahtumat taas heijastelevat terrorismin vastaista sotaa ja kansalaisten valvontaa. Esitelmässä pohditaan sitä, millaista maailmankuvaa amerikkalaiset supersankarit puolustavat. Suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun, mutta millaisesta yhteiskunnasta sankarit ovat vastuussa?

Laura Antola on mediatutkimuksen tohtorikoulutettava Turun yliopistosta. Hän teki pro gradunsa väkivallan oikeuttamisesta supersankarisarjakuvissa, ja väitöskirjan aiheena on uusliberalismi Marvelin supersankarikertomusten adaptaatioissa. Tarkastelun kohteena ovat niin maailman tuottoisimmaksi elokuva-franchiseksi nousseet Marvel-elokuvat kuin sarjakuvien käännökset ja fanien cosplay-kilpailutkin.

Anni Nykänen: Mummo 4

Anni Nykänen: Mummo 4

0:30h

Mummo se vain mennä porskuttaa satoi tai paistoi! Tällä kertaa Mummo kehittelee uusia innovaatioita, treenaa kuntosalilla sekä kummastelee aikamme ilmiöitä. Kuolemakin kolkuttelee ja Mummo tarjoaa sille pullakahvit.

Anni Nykänen (s.1983) on Turussa asuva sarjakuvantekijä ja kuvittaja, joka opiskelee työnsä ohella animaatio-ohjaajaksi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa. Nykänen voitti vuonna 2009 Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun Mummo-sarjakuvallaan, jonka Seura-lehti otti omakseen seuraavana vuonna. Mummon kolme ensimmäistä albumia ovat olleet sarjakuva-Finlandia-finalisteja ja Mummosta sovitettu näytelmä sai ensi-iltansa Lappeenrannan uudessa kaupunginteatterissa marraskuussa 2015.

  Parapara-tanssioppitunti

Parapara-tanssioppitunti

TamPARA 2h

Tule oppimaan TamPARAn mukana japanilaisen klubitanssin perusteita. 

Juba Tuomolan haastattelu

Juba Tuomolan haastattelu

Juba Tuomola 1h

Tule tapaamaan Viivin&Wagnerin isää, Juba Tuomolaa. Haastattelu lavalla ja signeerausta lavan edessä 0. krs.

11:30
12:00
  Kamala luonto: Sunnuntaikävelyllä

Kamala luonto: Sunnuntaikävelyllä

0:30h

Jarkko Vehniäisen tasaisesti suosiotaan kasvattava Kamala luonto -sarjakuva esittelee toisessa sunnuntaisarjojen kokoelman kannessa kauniissa maisemassa varsin sopuisasti vaeltavan eläinjoukon. Sarja on ”kamala” vain niiltä osin, mitä inhimillistetyn eläinjoukon luonnonmukaiseen käyttäytymiseen tulee: pedot ovat petoja ja saaliit saaliita.

 
12:00
12:30
  Kunniavierashaastattelu: Juba Tuomola

Kunniavierashaastattelu: Juba Tuomola

1h

Tampere Kupliin vuoden 2016 kunniavieraan js Viivi & Wagnerin isän, Juba Tuomolan haastattelu.

Imagen Comicsin vuosi 2015

Imagen Comicsin vuosi 2015

Siina Vieri 1h

Image Comics on yksi Yhdysvaltojen suurimmista sarjakuvayhtiöistä ja se on sarjakuvantekijöiden itsensä perustama. Yhtiön sarjakuvista mm. Saga on käännetty suomeksi. Kautta linjan Imagen sarjakuvat ovat kiinnostavia ja kokeellisia – tervetuloa siis kuuntelemaan mitä uutta Image on tuonut markkinoille vuonna 2015. Luvassa on jytyä sarjakuvavinkkausta Imagen kiinnostavimmista uutuuksista! Vinkkaajana toimii kirjastonjohtaja Siina Vieri.

He kuolivat turhaan albumijulkistus

He kuolivat turhaan albumijulkistus

0:30h

Eksploitaatiohenkisen sarjakuva-albumin, He kuolivat turhaan, käsikirjoittaja Hannu Kesola on Vesa Vitikaisen jututettavana. Haastattelu valottaa albumin, jo vuonna 2008 alkanutta, syntyprosessia, sekä sitä mikä saa miehen tekemään ehkä suomalaisittain jopa näin epätrendikästä sarjakuvaa.

Hannu Kesola on suomalainen sarjakuvakäsikirjoittaja, joka työskentelee nykyisin lähinnä Pohjois-Amerikkaan, ollen mm. ainoa suomalainen, jonka töitä on julkaistu legendaarisessa Heavy Metal magazinessa. Albumin kuvituksesta vastaa sarjakuvakentän monitoimimies Sauli Jokinen, joka on kuvittanut mm. lukuisia Seitin julkaisuja.

Gingan nykytila Suomessa

Gingan nykytila Suomessa

Ville Karvonen - NightWolf-_- & Hanna Mäkinen - Äffä 1h

Tervetuloa kuuntelemaan ja seuraamaan, kun Gingan parissa kasvaneet peilaavat historian kautta Ginga-sarjan nykytilaa Suomessa. Yoshihiro Takahashin luoman Hopeanuolen historiahan alkaa tunnetusti Suomessa 80-luvun lopulla julkaistujen VHS-kasettien muodossa.

Kupliin teemaan sopivasti tarkastelemme Ginga-sarjan nykytilaa meillä täällä Suomessa. "Uudet juuret" ovat vahvasti läsnä Gingan fanittamisessa. Voiko sarja vahvasti innokkaiden faniensa ansiosta? Tekeillähän on Weed-musikaali sekä Gingacon-tapahtuma, jonka pääteemana Ginga-sarja on. Sarjan ympärille kehkeytynyt yhdistystoimintakin voi ja elää vahvasti. Edellä mainitut asiat kertovat sarjan nykytilasta jo jotain, mutta onko vielä kenties jotain muuta? Se selviää tässä paneelissa, jonka järjestää Suomen Hopeanuoli-fanit ry.

 
12:30
13:00
  Kersantti Napalm: Menneen talven lumia albumijulkistus

Kersantti Napalm: Menneen talven lumia albumijulkistus

0:30h

Tekijät kertovat ensimmäisen suomalaisen supersankari -albumin synnystä ja matkasta kioskin hyllylle.

 
13:00
13:30
Cosplaykilpailu

Cosplaykilpailu

2h

Level up!

Uudistunut cosplaykilpailu nähdään pukukilpailun ja esityskilpailun muodossa.

Ohjelma on ehkä entistäkin nörttipitoisempaa ja esiintymässä nähdään räväkkä nörttikuoro Pixel Sisters.

Tule ja koe Kupliin juhlavuoden jännittävä cosplayshow.

Helkavirret - Kuinka Eino Leino kääntyi sarjakuvaksi

Helkavirret - Kuinka Eino Leino kääntyi sarjakuvaksi

1h

Suomen kansallisrunoilijaksikin kutsuttu Eino Leino (1878 - 1926) kirjoitti runoteoksen Helkavirsiä vuonna 1903 ja jatko-osan Helkavirsiä 2, joka ilmestyi 1916. Niissä sekoittuu pakanuus ja kristinusko, hyvyys ja pahuus, rumuus ja kauneus, itä ja länsi. Leinon tarinat eivät ole nationalistista paatosta, vaan päinvastoin ne luotsaavat sielun synkkiä, tummia vesiä.  

Eino Leinon Helkavirsiä -teokseen Petri Hiltunen kokosi tekijäjoukon, johon kuuluvat hänen lisäkseen Kristian Huitula, Katariina Katla, Tuomas Myllylä, Eetu Pellonpää, Sari Sariola, Vesa Vitikainen, Lauri Pitkänen, Katja Louhio ja Antti Tiainen. Kukin tekijä on saanut valita sarjakuvitettavakseen itselleen mieluisimmat helmet Helkavirsistä.

Nyt osa näistä tekijöistä kokoontuu avaamaan tulkintojensa taustoja ja suhdetta runouteen ja Leinoon ylipäänsä.

Mummo lavalla

Mummo lavalla

Anni Nykänen 1h

Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa on Mummo-näytelmä, joka perustuu Anni Nykäsen samannimiseen sarjakuvaan. Näytelmä sai ensi-iltansa syksyllä 2015 ja on nyt lisäesityskierroksella. Miten sarjakuva taipuu näyttämölle? Miltä tuntuu nähdä oma teoksensa adaptoituna aivan erilaiseen muotoon? Haastattelussa Anni Nykänen.

Tirri

Tirri

0:30h

Toni Tirrin (1980-2014) töistä kootun albumin julkistamistilaisuus sekä Tirri-näyttelyn esittely.

    Tampere sarjakuvissa

Tampere sarjakuvissa

JP Ahonen ja Tiitu Takalo 1h

Haastateltavana lavalla ja signeeraamassa lavan edessä sarjakuvataiteilijat Tiitu Takalo ja JP Ahonen 0 krs.

13:30
14:00
Johanna Sinisalo & Hannu Mänttäri: Tiskivuoro

Johanna Sinisalo & Hannu Mänttäri: Tiskivuoro

0:30h

Baaritiski on luonteva paikka sekä spontaaneille että sovituille kohtaamisille ja eritoten keskusteluille, jotka saattavat luiskahtaa syviinkin vesiin. Tiskillä kohtaavat julkkikset, tavikset, älyköt, tomppelit, uratykit, hissukat, auervaarat, ammattijuopot, feministit ja öykkäriäijät.

   
14:00
14:30
Hulluus sarjakuvissa -keskustelupaneeli

Hulluus sarjakuvissa -keskustelupaneeli

Viivi Rintanen ja Apila Pepita Miettinen 1h

Mielen järkkyminen on yhä tabu, mutta löytänyt aiheena tiensä sarjakuviin. Miksi nykysarjakuvan muodot - blogit, romaanit ja antologiat - sopivat hulluuden kuvaamiseen? Kaksi mielenterveysteemojen kanssa työskentelevää sarjakuvataiteilijaa keskustelee siitä, miksi mielenvikaisuudesta pitää puhua ja piirtää.

Viivi Rintanen (s.1990) on sarjakuvataiteilija ja mielenvikaisten puolestapuhuja. Hänen kiitelty esikoisteoksena Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa, 2015) kertoo omaelämänkerrallisesti ajasta, jolloin Rintanen työskenteli mielenterveysosastolla siivojana ollen itse samanaikaisesti sekaisin. Piirtäjä jatkaa mielenvikaisten näkökulman esiintuontia Hulluussarjakuvia -blogissaan, jossa Rintanen piirtää hänelle lähetettyjä hulluustarinoita lähettäjien toiveiden mukaan nettisarjakuviksi.

Apila Pepita Miettinen (s.1991) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän koordinoi RIKKI-taideprojektia, jonka puitteissa järjestetään näyttelyitä ja työpajoja sekä julkaistaan taidelehteä, jonka ensimmäinen osa ilmestyy 2016. RIKKI:n tavoite on kertoa mielen sairauksista kärsivien tarinoita, lieventäen mielenterveysongelmaisiin kohdistuvaa stigmaa. Apila on aiemmin toimittanut UNI- antologiaa (2012-2015) ja hänen sarjakuviaan on julkaistu useissa lehdissä Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä Miettinen työstää Lilies of the Streets-projektiin kuuluvaa MOSSDASH sarjakuva-albumia, joka kuvaa seksityötä tekeviä transihmisiä.

Sarjakuvan keinot peleissä

Sarjakuvan keinot peleissä

Saila Juuti 1h

Onko peleissä sarjakuvia? Mitä jos voisit pelata sarjakuvaa? Esitys käy läpi sarjakuvailmaisun keinoja, joita on käytetty peleissä ilmaisuvälineinä ja osana pelimaailman rakentamista. Lisäksi tehdään katsaus peleihin, joissa sarjakuva tarjoaa mekaniikan interaktiiviseen tarinankerrontaan, sekä muihin pelien ja sarjakuvien yhteentörmäyksiin.

Kasper Strömman: Tallipiällikkö

Kasper Strömman: Tallipiällikkö

0:30h

Hittibloggaaja Kasper Strömmanin ensimmäinen täyspitkä sarjakuvakirja on hykerryttävän absurdi tarina nykypäivän elämänmenosta.

Jarkko Vehniäinen: Mies Kamalan luonnon takana

Jarkko Vehniäinen: Mies Kamalan luonnon takana

1h

Jyväskyläläinen Jarkko Vehniäinen on nousua kotimaisen sanomalehtisarjakuvan kärkipaikoille ei voi kuvata salamannopeaksi, mutta aikaa vieneiden vaiheiden jälkeen Kamala luonto on ottanut pysyvästi paikkansa niin lehtien sivuilla kuin säännöllisesti ilmestyvissä vuosikokoelmissa ja teemakirjoissa. Myös raamatullisilla aiheilla operoinut Vehniäinen on tuottelias ja taitava tekijä, joka avaa taustaansa ja hyvin työllistettyä nykyisyyttään

  PERUUNTUNUT: Sarjakuva-karikatyyrejä

PERUUNTUNUT: Sarjakuva-karikatyyrejä

1:30h

PERUUNTUNUT SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI.

Piirrätä itsestäsi sarjakuva-karikatyyri lavan edessä 0. krs. Piirtäjänä sarjakuvataiteilija Jaana Suorsa.

14:30
15:00
Octobriana The Exotic Time Domina

Octobriana The Exotic Time Domina

0:30h

Vuonna 1971 Britanniassa julkaistiin kirja nimeltä Octobriana and The Russian Underground. Populaarikulttuuria seurannut maailma kohahti. Tekijät kertovat neukkusupersankarin värikkäistä vaiheista ja siitä miten hahmo leikkaa myös suomalaisen sarjakuvan historiaa. Tuoreen Octobriana The Exotic Time Domina -albumin julkaisi Musta Ritari.

 
15:00
15:30
  Matkailua pelialalla - Miten nettisarjakuvasta tuli nettisarja

Matkailua pelialalla - Miten nettisarjakuvasta tuli nettisarja

Miha Rinne 1h

Matkailua Pelialalla on alunperin nettisarjakuvana ilmestynyt kreisikomedia joka kuvasi humoristisesti pelialan vuosia 1994 - 2009. Vuonna 2013 siitä tuli tiettävästi ensimmäinen kotimainen joukkorahoituskampanjan avulla julkaistu omakustannesarjakuva.

Nyt Matkailua pelialalla on jälleen avaamassa uusia uria sillä Yle on tekemässä sarjakuvaan pohjautuvaa sarjaa.

Tule kuuntelemaan kuinka sarjakuvantekijä Miha Rinne kertoo kokemuksistaan sarjakuvan parissa, joukkorahoituskampajasta ja siitä kuinka sarjakuva päätyi lopulta osittain animoiduksi verkkosarjaksi Ylelle.

Esityksessä tullaan näkemään raakaleikattuja kohtauksia itse sarjasta joten kyseessä on ainutkertainen tilaisuus nähdä otteita ennakkoon tulevasta adaptaatiosta.

Rauhan tiellä - antimilitaristisia sarjakuvia

Rauhan tiellä - antimilitaristisia sarjakuvia

Anni Lahtinen, Tiitu Takalo, Aino Sutinen, Niko-Petteri Niva ja Hannele Richert 1h

Kuinka rauha piirretään? Miten syntyy sarjakuva turvallisuudesta tai rypäleaseista?

Rauhan tiellä -antologia nostaa esiin kriittisiä näkökulmia rauhaan, turvallisuuteen ja asevarusteluun. Runolliset, vaativat, niin tiukkaa faktaa sisältävät kuin tulevaisuuskuvia maalaavat sarjakuvat herättävät ajattelemaan ja rohkaisevat toimimaan.

Rauhanjärjestö Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen ja antologian piirtäjät Tiitu Takalo, Aino Sutinen, Niko-Petteri Niva ja Hannele Richert kertovat kirjan syntyprosessista ja sen tekoon liittyneistä haasteista.

Triplajulkkarit! Pauli Kallio, Ville Pirinen, Pentti Otsamo & Christer Nuutinen

Triplajulkkarit! Pauli Kallio, Ville Pirinen, Pentti Otsamo & Christer Nuutinen

1h

PAULI KALLIO & VILLE PIRINEN: ORNETTE BIRKS MAKKONEN SARJAKUVASANKARINA

Suuri seikkailija kohtaa kaksitoista suomalaisen sarjakuvan klassikkoa. Svengimyllyyn joutuvat Professori Itikainen, Pekka Puupää, Maan mies Marsissa, Kieku ja Kaiku, Joonas, Muumit, Poikamme musisoivat, Mämmilä, Kramppeja & nyrjähdyksiä, Viivi ja Wagner, Kiroileva Siili ja Fok_It.

PAULI KALLIO & PENTTI OTSAMO: FC PALLOSEURA – HUUHKAJA LENTÄÄ AURINKOON

Huuhkajien kisakarsinnat menevät taas penkin alle, mutta se ei murenna alasarjoissa potkivat FC Palloseuran pelaajien rakkautta lajiin eikä uskoa tulevaisuuteen. Kamppailu viitosdivarin pisteistä on nimittäin vähintään yhtä dramaattista kuin taistelu maailmanmestaruudesta.

PAULI KALLIO & CHRISTER NUUTINEN: KRAMPPEJA & NYRJÄHDYKSIÄ – RIPA JA KADUNLAKAISIJAT

Risto huomaa olevansa apurahataiteilija, jonka toimenkuvaan kuuluu jazz-oopperan säveltäminen. Esko seuraa sydän syrjällään, kun Heidi liittyy Riston bändin viulistiksi. Tanja ajelehtii avioliiton satamasta kohti karikoita. Tapahtumien taustalla ilmasto lämpenee ja yhteiskunta kylmenee.

Marko Raassina: Nykyajan kalevalainen kansanlaulaja

Marko Raassina: Nykyajan kalevalainen kansanlaulaja

1h

Marko Raassina pompahti suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2015 ilmestyneellä sarjakuvakirjallaan Kalevala. Arktisen Banaanin ja karjalaista kulttuurihistoriaa vaalivan Juminkeko-säätiön yhteistyönä julkaistu teos koostuu Raassinan valikoimista kansalliseepoksen tarinoista tuoden ne nykypäivän kuvallisen ja sanallisen ilmaisun piiriin. Vuonna 2016 Raassina on jatkanut kalevalaisten tarinoiden kertomista keskittyen kiveäkin kovemman Kullervon elämänvaiheisiin muinaissankarin nimikkoteoksella.

Sarjakuvan ideointityöpaja Emmi Niemisen ja Juba Tuomolan kanssa.

Sarjakuvan ideointityöpaja Emmi Niemisen ja Juba Tuomolan kanssa.

1h

Sarjakuvaa ei tarvitse tempaista täysin tyhjästä vaan apuvälineitä voi käyttää sekä inspiraatiota voi löytää yllättävistä paikoista. Maailma on surrealistinen ja absurdi paikka jo valmiiksi, tarvitsee vain pitää silmät auki.

Mukaan mahtuu 15 halukasta. Omat työvälineet suotavia.

15:30
16:00
   
16:00
16:30
  Mangan kätketyt helmet

Mangan kätketyt helmet

Siina Vieri 1h

Aina välillä mieli tekee älyvapaampaa mangaa ja toisina päivinä taas syvällisempää. Kuinka siis löytää sitä erilaista mangaa, kun pääasiassa kauppojen hyllyillä notkuu kaikkea muuta? Mitä helmiä jää huomiotta, jos ei seuraa mangamarkkinoita silmä kovana ja kokeile ennakkoluulottomasti uutta? Näitä hienoja helmiä olisi nyt tarjolla tässä mangavinkkauksessa ja tuon työn sinulle on tehnyt kirjastonjohtaja Siina Vieri.

Miksi Tampere Kuplii

Miksi Tampere Kuplii

1h

Tampere Kupliin isä ja alkuperäinen toiminnanjohtaja Antti Grönlund sekä nykyinen toiminnanjohtaja Sanna Seurujärvi keskustelevat Timo Kokkilan johdolla tapahtuman alkutaipaleesta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Jorma Pitkänen: Aikuisten värityskirja

Jorma Pitkänen: Aikuisten värityskirja

0:30h

Vanha ja väsynyt sarjakuvapiirtäjä on pulassa. Mitäpä jos värittäisit hänen mustavalkoiset sankarinsa värikkäämmiksi ja virkistyisit itsekin? Jopen tutut sarjakuvahahmot seikkailevat nyt värityskirjan sivuilla. Kirja on myös Jopen kirjakerhon 12. albumi. Mitä Jope nyt tuumii, kun reilun vuoden aikana ilmestyi tusinan verran albumeita, onko ähky?

Kuinka tunteet inspiroivat

Kuinka tunteet inspiroivat

Joni Ahonen 1h

Joni Ahonen lähti vuodeksi heikolla kielitaidolla opiskelijavaihtoon Englantiin. Siellä hän rakastui viehättävään puolalaiseen kaunottareen, joka alkoi opettamaan hänelle englantia. Rohkeuden puutteen ja rajallisen kielitaitonsa vuoksi Joni etsi keinoja ilmaista tuntemuksiaan. Hän alkoi piirtämään sanatonta sarjakuvaa, joka kertoo kuvin sen mihin sanat eivät koskaan riittäneet.

  Cosplay-muotinäytös

Cosplay-muotinäytös

1h

Cosplayaajat hämmästyttävät kauppakeskuksen kävijöitä hahmojen näyttävyydellä Kauppakeskus Tullintorilla.

Muotinäytöksessä tutustutaan juontajien johdatuksella pukuharrastuksen monisävyiseen maailmaan livemusiikin kera.

16:30
17:00
     
17:00
17:30
  Mihin menet suomalainen strippisarjakuva

Mihin menet suomalainen strippisarjakuva

1h

2000-luku on ollut suomalaisen strippisarjakuvan menestystarinaa. Wagnerin, B. Virtasen ja Siilin aloittamaa tietä ovat seuranneet Fingerpori ja Kamala luonto muiden muassa. Missä ollaan nyt?

Mitä on tulossa? Mitkä ovat uuden suomalaisen strippisarjakuvan uudet juuret.

Vetäjänä Ilpo Koskela, panelistit: Juba Tuomola, Jarkko Vehniäinen, Anni Nykänen ja Jope Pitkänen.

Tehostemaskeeraus ja Backwood Madness luento

Tehostemaskeeraus ja Backwood Madness luento

Ari Savonen 1h

Erikoistehosteluento joka keskittyy mm. itsenäisiin elokuvatuotantoihin. Katsaus miten tehdään old school practical tehosteita ja efektimaskeerausta laidasta laitaan. Kauhusta fantasiaan jne.

Ari Savonen kertoo omista elokuva/video-kokemuksistaan. Millaisia materiaaleja ja millaista tehosteaskartelua on tarvittu mm. seuraavien tuotantojen parissa:

- Iron Sky 2.

- Bunny the Killer Thing.

- Rendel.

- Champions of Space.

- Juju - Tuskaa.

- Lordi - Scare Force One.

- Goremageddon 2.

- Korpiklaani - Ämmänhauta.

- Backwood Madness.

Luennon aikana nähdään uutta materiaalia Ari Savosen tulevasta debyyttiohjauksesta Backwood Madness. Peikoista ja hiisistä kertova kokopitkä kauhufantasiaelokuva joka saa ensi-iltansa vuoden 2016 lopussa.

Elokuvatehosteiden lisäksi katsomme  tehostemaskeerausta eri näkökulmista. Miten saadaan edullisesti näyttäviä tehostemaskeerauksia myös erillaisiin tapahtumiin/harrastuksiin. Esim: teatteri, larp & cosplay jne.

Tervetuloa kaikki tehosteista kiinnostuneet!

  Sarjisvisa

Sarjisvisa

1h

Tule testaamaan sarjakuvatuntemuksesi tähän leikkimieliseen visailuun, jossa luvassa kysymyksiä sarjakuvan koko kentän laajuudelta. Ei ennakkoilmoittautumista, tule paikalle ja näytä taitosi!

Sarjakuvantekijät ry:n apurahojen jako

Sarjakuvantekijät ry:n apurahojen jako

1h

Sarjakuva-ammattilaisten yhdistys jakaa vuotuiset Pätkä-apurahat ja Vuoden sarjakuvateko -palkinnon.

 
17:30
18:00
     

Sunnuntai 20.3.

 StudioSopraanoJulkkarilavaOpus 4Tullintori
11:00
11:30
Cosplaydeitti

Cosplaydeitti

Ana Pereira 2h

Jättikö waifu isomman robotin takia?, vai eikö husbandoa enää kiinnosta rangaista vihollisia kanssasi kuunvalossa? Älä huoli! Napakympin sisar-ohjelmassa Cosplaydeitissä sinulle etsitään unelmiesi taikatyttö - tai poika, tai vaikka molemmat.

Jos sinulta parempi puoli jo löytyy niin tule vaikka sitten vain seuraamaan muiden parinhakua. Jos haluat mukaan! Laita nimi/nimimerkki, puhelin numero ja sähköpostin lisäksi viestiin: hahmo, sarja josta olet ja haluatko kysyjäksi vai vastaajaksi. Cosplaydeittissä käy flaksi!

Ilmoittautuminen osoitteeseen: ana-chan at hotmail.com

Marvelin supernaiset telkkarissa

Marvelin supernaiset telkkarissa

Marianna Leikomaa, Elisa Wiik, Karoliina Korppoo ja Sanna Kunnari 1h

Musta Leski ja Storm odottavat vielä omia elokuviaan, mutta Netflixin puolella naishahmot ovat jo saaneet jalansijaa. Marvelin Jessica Jones ja Agent Carter -sarjat tuovat ruudulle useita erilaisia naishahmoja eri aikakausina. Tampereen seudun naisnörtit pohtivat Neflixin supersankarittaria!

  Ostetaan kuolemansäde - Stereotypiat supersankarifilmatisoinneissa

Ostetaan kuolemansäde - Stereotypiat supersankarifilmatisoinneissa

Johanna ja Julia Salminen 1h

Mitkä konventiot vallitsevat supersankarigenren elokuvissa? Mitä ovat pahimmat ja parhaimmat juonikuviot, jotka toistuvat kerta toisensa jälkeen hyvän ja pahan välisessä kamppailussa? Satiirisen superpahisnettisarjan ("Once Upon A Crime", 2014-2016) tuottaneet harrastajaelokuvantekijät Johanna ja Julia Salminen käyvät läpi humoristisesti sarjakuvablockbusterien stereotypioita.

 
11:30
12:00
Marko Raassina: Kullervo

Marko Raassina: Kullervo

0:30h

Sarjakuvataiteilija Marko Raassina jatkaa erinomaisen vastaanoton saaneen Kalevala-sarjakuvakirjansa jälkeen työskentelyä saman aihepiirin parissa. Kalevalaseuran tunnustuspalkinnon saaneen nuoren taiteilijan uuden sarjakuvateoksen aiheena on Kullervo.

 
12:00
12:30
Finncon 2016 esittää: Sandman ja myyttien uudet tulkinnat

Finncon 2016 esittää: Sandman ja myyttien uudet tulkinnat

Marianna Leikomaa 1h

Neil Gaimanin Sandman-sarjakuva ammentaa jos jonkinlaisesta mytologiasta. Osa on vanhaa tuttua, osa Gaimanin itsensä kehittämää ja osa yhdistelmää molemmista. Tule kuulemaan millaisista mytologioista Morpheuksen saaga muodostuu!

Mikko Metsähonkala: Toisaalta 2013–2015

Mikko Metsähonkala: Toisaalta 2013–2015

Mikko Metsähonkala 1h

Tamperelainen arkkitehti Mikko Metsähonkala julkaisi poikkeuksellisen kauniisti piirrettyjä aforistisia pilapiirroksiaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä vuosina 2011–2014. Nyt ilmestynyt toinen kokoelmakirja sisältää lähes puolet ennen julkaisematonta materiaalia. Piirroksissa yhdistyvät historia, luonnontieteet, taiteet, myytit ja arkielämä tyylikkääksi huumoriksi.

Nettisarjakuva: Digitaalisesta paperille

Nettisarjakuva: Digitaalisesta paperille

Marja Siira, Taina Koskinen ja Anayte Delahay 1h

Kun nettisarjakuva muuttuu painettuun muotoon, millaisia seikkoja pitää ja kannattaa ottaa huomioon? Aiheesta keskustelemassa Kirjoitukset I-albumin Marja Siira, Otus Opuksen Taina Koskinen ja Feral Gentryn Anayte Delahay.

Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto

Jarkko Vehniäinen: Kamala luonto

0:30h

Tule tapaamaan Kamala Luonto -sarjakuvasta tuttua Jarkko Vehniäistä. Haastattelu lavalla ja signeerausta lavan edes 0. krs

12:30
13:00
Marko Raassina: Kalevala & Kullervo

Marko Raassina: Kalevala & Kullervo

0:30h

Tilaisuus tavata Kalevala ja Kullervo sarjakuvien tekijä Marko Raassina. Haastattelu lavalla ja signeerausta lavan edessä

13:00
13:30
Kuinka vahingossa tulin kehittäneeksi fantasiamaailman

Kuinka vahingossa tulin kehittäneeksi fantasiamaailman

Petri Hiltunen 1h

Petri Hiltusen ensimmäinen Praedor-tarina syntyi 31 vuotta sitten. Tänä vuonna aiheen tiimoilta ilmestyy kaksi kirjaa, sarjakuva-albumi ja roolipelin lisäosa. Miten lukiolaispojan päähänpistosta kehittyi elävä ja hengittävä maailma, joka innostaa myös muita tekijöitä kertomaan tarinoita omista hahmoistaan?

Seikkaperäinen selostus idean syntyhetkistä Jaconian kehittymiseen vuosikymmenten halki. Runsaasti ennennäkemätöntä kuvamateriaalia!

Sutu - Interactive comics from Australia

Sutu - Interactive comics from Australia

1h

Sutu Campbell, australialainen digitaalisen ja interaktiivisen sarjakuvan tekijä kertoo töistään englanniksi.

  JP Ahonen: Valomerkki

JP Ahonen: Valomerkki

1h

Villimmän Pohjolan uusimmissa seikkailuissa päähenkilöt kohtavaat aikuisuuden paineita, kasvattavat jälkikasvua ja kokevat mustasukkaisuutta opintojensa loppusuoralla. Valmistuvatko sankarimme koskaan yliopistosta tällä menolla? Hahmojensa edesottamuksia valottamassa JP Ahonen.

 
13:30
14:00
Kamala luonto: Sunnuntaikävelyllä

Kamala luonto: Sunnuntaikävelyllä

0:30h

Jarkko Vehniäisen tasaisesti suosiotaan kasvattava Kamala luonto -sarjakuva esittelee toisessa sunnuntaisarjojen kokoelman kannessa kauniissa maisemassa varsin sopuisasti vaeltavan eläinjoukon. Sarja on ”kamala” vain niiltä osin, mitä inhimillistetyn eläinjoukon luonnonmukaiseen käyttäytymiseen tulee: pedot ovat petoja ja saaliit saaliita.

 
14:00
14:30
Kertojanlaatikoiden hyökkäys! Neljännen seinän rikkominen Disney-sarjakuvissa

Kertojanlaatikoiden hyökkäys! Neljännen seinän rikkominen Disney-sarjakuvissa

Katja Kontturi 1h

Disney-sarjakuvien ajatellaan olevan varsin perinteisiä sekä tyylin että sisällön osalta. Mutta yllättävän monet Disney-taiteilijat käyttävät niin sanottuja metatasoja eli neljännen seinän rikkomista sarjakuvakerronnassaan: esimerkiksi itse taiteilija saattaa ilmestyä tarinaan tai hahmot voivat kommentoida sarjakuvan muotoa ja merkkikieltä. Esitelmä tekee tutuksi tulee myös termin "metalepsis", joka sisältää kaikki edellämainitut ilmiöt. Lisäksi päästään tutustumaan muihin vastaaviin kerrontakeinoihin Don Rosan ja useiden italialaisten taiteilijoiden esimerkin avulla.

Kapteeni Kuolion juuret

Kapteeni Kuolion juuret

P.A. Manninen 1h

Supersankariksikin Kapteeni Kuolio on erittäin omituinen, mutta vastaavanlaisia hahmoja löytyy myös klassisten amerikkalaisten sarjakuvantekijöiden hämärämmästä tuotannosta. Supersankaruudella on myös vaihtoehtoinen historia, josta nykyisin ollaan mielellään hyvin hiljaa.

Marja Siira: Kirjoitukset I

Marja Siira: Kirjoitukset I

1h

Nuori tyttö, Sarako, on tuleva Varjon kuningatar. Näin sanovat Kirjoitukset, mutta kun Sarakon kovaluontoinen sisko Nanak’ai asetetaan sisarensa ja tämän kohtalon väliin, alkaa pakomatka. Suosittu nettisarjakuva on nyt yli 400 sivua tunteikasta tarinaa ja upeaa taidetta laadukkaasti kovien kansien välissä.

Insinöörejä ja innovaatioita - Scifi-animen ihmeelliset härvelit

Insinöörejä ja innovaatioita - Scifi-animen ihmeelliset härvelit

Juho "Syoran" Tuominen 2h

Scifi-animella on pitkät perinteet erilaisten hullujen ja omalaatuisten ideoiden kehtona, mutta miten nämä teknologian ihmeet pärjäävät, kun niitä verrataan nykypäivän tieteen näkemyksiin? Entä kuinka lähellä ihmiskunta on tänä päivänä näiden joka nörtin päiväunien toteuttamista? Tule kuulemaan, kun myyttejä kaadetaan ja tulevaisuuden visioita ravistellaan. Saattaa sisältää spoilereita, hulluja tiedemiehiä ja villejä aasinsiltoja!

 
14:30
15:00
 
15:00
15:30
Sarjakuvataitelija aktivistina

Sarjakuvataitelija aktivistina

JP Ahonen, Emmi Nieminen ja Tiitu Takalo 1h

Vuonna 2015 sarjakuvataiteilijat ottivat kantaa useammankin kerran suomalaisen yhteiskunnan kuohuntaan. Taide Teossa hyväntekeväisyyshanke lahjoitti saamansa tuotot Punaiselle Ristille tukemaan työtä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Nyt riittää! – Sarjakuvakulttuuri <3 monikulttuurisuus-lehti oli puolestaan sarjakuvantekijöiden reaktio ihmisvastaisiksi teoiksi kärjistyneeseen rasismiin. Näistä ja muista sarjakuva-aktivismin muodoista puhumassa JP Ahonen, Emmi Nieminen ja Tiitu Takalo.

Naiskuva Disneyn klassikoissa

Naiskuva Disneyn klassikoissa

Maaret Stepanoff 1:30h

Roolimalleja, prinsessoja, neitoja pulassa... Disneyn animaatioklassikoiden esittämä kuva naishahmoista on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä jo pitkään. Toisaalta monet studion elokuvissa seikkailevista neitokaisista ovat jääneet ihmisten mieliin myös positiivisessa valossa. Luennolla pohditaan, miten klassikoiden esittämä naiskuva on aikojen saatossa muuttunut ja etsitään menneiden ja uudempien trendien ongelmia ja vahvuuksia. Ohjelma on uusinta Popcultista 2015.

Knut Nærum & Karstein Volle: Vinossa

Knut Nærum & Karstein Volle: Vinossa

1h

Kuvittele maailma, jossa kaikenlaisen fiktion tekeminen on ankarasti kiellettyä. Maailma, jossa outo kultti kapinoi sääntöjä vastaan ja pukeutuu sarjakuvasankareiksi. Maailma, jossa hiljainen toimistovirkailija ryhtyy henkensä kaupalla luomaan ja levittämään omia sarjakuvalehtiään. Maailma, jossa jokin on vinossa.

 
15:30
16:00
 
16:00
16:30
       
16:30
17:00
Päättäjäiset

Päättäjäiset

0:30h

Tampere Kuplii sanoo hyvästit juhlavuoden 2016 tapahtumalle.

       

Lauantain 19.3. ohjelma

10:00-11:00Pieni saliAvajaiset1h

Tampere Kuplii 2016 sarjakuvafestivaalien avajaiset.

Tämän vuoden festivaalit esittäytyvät ja Tamperelainen tanssiryhmä TanPARA esiintyy.

11:00-12:00StudioSarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhin haastattelu1h

Timo Kokkila haastattelee vuoden 2016 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon voittaja Kati Närhiä.

11:00-12:00SopraanoBattle of New York, Age of Ultron ja Civil War – Supersankarit yhteiskunnan asialla1h

Yhdysvaltalaisen Marvel-kustantamon sarjakuvat ovat jo vuosikymmenten ajan olleet populaarikulttuurin ytimessä. Elokuva-adaptaatioiden myötä hahmot ja tarinat ovat tulleet tutuiksi yhä laajemmalle yleisölle. Sarjakuvissa on käsitelty aiheita HIV:stä huumeriippuvuuteen, 9/11-terrori-iskuista Obaman valintaan presidentiksi. Elokuva-adaptaatioiden tapahtumat taas heijastelevat terrorismin vastaista sotaa ja kansalaisten valvontaa. Esitelmässä pohditaan sitä, millaista maailmankuvaa amerikkalaiset supersankarit puolustavat. Suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun, mutta millaisesta yhteiskunnasta sankarit ovat vastuussa?

Laura Antola on mediatutkimuksen tohtorikoulutettava Turun yliopistosta. Hän teki pro gradunsa väkivallan oikeuttamisesta supersankarisarjakuvissa, ja väitöskirjan aiheena on uusliberalismi Marvelin supersankarikertomusten adaptaatioissa. Tarkastelun kohteena ovat niin maailman tuottoisimmaksi elokuva-franchiseksi nousseet Marvel-elokuvat kuin sarjakuvien käännökset ja fanien cosplay-kilpailutkin.

11:00-11:30JulkkarilavaAnni Nykänen: Mummo 40:30h

Mummo se vain mennä porskuttaa satoi tai paistoi! Tällä kertaa Mummo kehittelee uusia innovaatioita, treenaa kuntosalilla sekä kummastelee aikamme ilmiöitä. Kuolemakin kolkuttelee ja Mummo tarjoaa sille pullakahvit.

Anni Nykänen (s.1983) on Turussa asuva sarjakuvantekijä ja kuvittaja, joka opiskelee työnsä ohella animaatio-ohjaajaksi Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa. Nykänen voitti vuonna 2009 Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun Mummo-sarjakuvallaan, jonka Seura-lehti otti omakseen seuraavana vuonna. Mummon kolme ensimmäistä albumia ovat olleet sarjakuva-Finlandia-finalisteja ja Mummosta sovitettu näytelmä sai ensi-iltansa Lappeenrannan uudessa kaupunginteatterissa marraskuussa 2015.

11:00-13:00Opus 2Parapara-tanssioppitunti2h

Tule oppimaan TamPARAn mukana japanilaisen klubitanssin perusteita. 

11:00-12:00TullintoriJuba Tuomolan haastattelu1h

Tule tapaamaan Viivin&Wagnerin isää, Juba Tuomolaa. Haastattelu lavalla ja signeerausta lavan edessä 0. krs.

11:30-12:00JulkkarilavaKamala luonto: Sunnuntaikävelyllä0:30h

Jarkko Vehniäisen tasaisesti suosiotaan kasvattava Kamala luonto -sarjakuva esittelee toisessa sunnuntaisarjojen kokoelman kannessa kauniissa maisemassa varsin sopuisasti vaeltavan eläinjoukon. Sarja on ”kamala” vain niiltä osin, mitä inhimillistetyn eläinjoukon luonnonmukaiseen käyttäytymiseen tulee: pedot ovat petoja ja saaliit saaliita.

11:30-12:00SigneerauksetAnni Nykänen0:30h

Anni Nykänen signeeraa Julkkarilavan vieressä.

12:00-13:00StudioKunniavierashaastattelu: Juba Tuomola1h

Tampere Kupliin vuoden 2016 kunniavieraan js Viivi & Wagnerin isän, Juba Tuomolan haastattelu.

12:00-13:00SopraanoImagen Comicsin vuosi 20151h

Image Comics on yksi Yhdysvaltojen suurimmista sarjakuvayhtiöistä ja se on sarjakuvantekijöiden itsensä perustama. Yhtiön sarjakuvista mm. Saga on käännetty suomeksi. Kautta linjan Imagen sarjakuvat ovat kiinnostavia ja kokeellisia – tervetuloa siis kuuntelemaan mitä uutta Image on tuonut markkinoille vuonna 2015. Luvassa on jytyä sarjakuvavinkkausta Imagen kiinnostavimmista uutuuksista! Vinkkaajana toimii kirjastonjohtaja Siina Vieri.

12:00-12:30JulkkarilavaHe kuolivat turhaan albumijulkistus0:30h

Eksploitaatiohenkisen sarjakuva-albumin, He kuolivat turhaan, käsikirjoittaja Hannu Kesola on Vesa Vitikaisen jututettavana. Haastattelu valottaa albumin, jo vuonna 2008 alkanutta, syntyprosessia, sekä sitä mikä saa miehen tekemään ehkä suomalaisittain jopa näin epätrendikästä sarjakuvaa.

Hannu Kesola on suomalainen sarjakuvakäsikirjoittaja, joka työskentelee nykyisin lähinnä Pohjois-Amerikkaan, ollen mm. ainoa suomalainen, jonka töitä on julkaistu legendaarisessa Heavy Metal magazinessa. Albumin kuvituksesta vastaa sarjakuvakentän monitoimimies Sauli Jokinen, joka on kuvittanut mm. lukuisia Seitin julkaisuja.

12:00-13:00Opus 4Gingan nykytila Suomessa1h

Tervetuloa kuuntelemaan ja seuraamaan, kun Gingan parissa kasvaneet peilaavat historian kautta Ginga-sarjan nykytilaa Suomessa. Yoshihiro Takahashin luoman Hopeanuolen historiahan alkaa tunnetusti Suomessa 80-luvun lopulla julkaistujen VHS-kasettien muodossa.

Kupliin teemaan sopivasti tarkastelemme Ginga-sarjan nykytilaa meillä täällä Suomessa. "Uudet juuret" ovat vahvasti läsnä Gingan fanittamisessa. Voiko sarja vahvasti innokkaiden faniensa ansiosta? Tekeillähän on Weed-musikaali sekä Gingacon-tapahtuma, jonka pääteemana Ginga-sarja on. Sarjan ympärille kehkeytynyt yhdistystoimintakin voi ja elää vahvasti. Edellä mainitut asiat kertovat sarjan nykytilasta jo jotain, mutta onko vielä kenties jotain muuta? Se selviää tässä paneelissa, jonka järjestää Suomen Hopeanuoli-fanit ry.

12:00-12:30SigneerauksetJarkko Vehniäinen ja Sarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhi0:30h

Jarkko Vehniäinen ja Kati Närhi signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

12:30-13:00JulkkarilavaKersantti Napalm: Menneen talven lumia albumijulkistus0:30h

Tekijät kertovat ensimmäisen suomalaisen supersankari -albumin synnystä ja matkasta kioskin hyllylle.

12:30-13:00SigneerauksetHannu Kesola ja Sarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhi0:30h

Hannu Kesola ja Kati Närhi signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

13:00-15:00Pieni saliCosplaykilpailu2h

Level up!

Uudistunut cosplaykilpailu nähdään pukukilpailun ja esityskilpailun muodossa.

Ohjelma on ehkä entistäkin nörttipitoisempaa ja esiintymässä nähdään räväkkä nörttikuoro Pixel Sisters.

Tule ja koe Kupliin juhlavuoden jännittävä cosplayshow.

13:00-14:00StudioHelkavirret - Kuinka Eino Leino kääntyi sarjakuvaksi1h

Suomen kansallisrunoilijaksikin kutsuttu Eino Leino (1878 - 1926) kirjoitti runoteoksen Helkavirsiä vuonna 1903 ja jatko-osan Helkavirsiä 2, joka ilmestyi 1916. Niissä sekoittuu pakanuus ja kristinusko, hyvyys ja pahuus, rumuus ja kauneus, itä ja länsi. Leinon tarinat eivät ole nationalistista paatosta, vaan päinvastoin ne luotsaavat sielun synkkiä, tummia vesiä.  

Eino Leinon Helkavirsiä -teokseen Petri Hiltunen kokosi tekijäjoukon, johon kuuluvat hänen lisäkseen Kristian Huitula, Katariina Katla, Tuomas Myllylä, Eetu Pellonpää, Sari Sariola, Vesa Vitikainen, Lauri Pitkänen, Katja Louhio ja Antti Tiainen. Kukin tekijä on saanut valita sarjakuvitettavakseen itselleen mieluisimmat helmet Helkavirsistä.

Nyt osa näistä tekijöistä kokoontuu avaamaan tulkintojensa taustoja ja suhdetta runouteen ja Leinoon ylipäänsä.

13:00-14:00SopraanoMummo lavalla1h

Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa on Mummo-näytelmä, joka perustuu Anni Nykäsen samannimiseen sarjakuvaan. Näytelmä sai ensi-iltansa syksyllä 2015 ja on nyt lisäesityskierroksella. Miten sarjakuva taipuu näyttämölle? Miltä tuntuu nähdä oma teoksensa adaptoituna aivan erilaiseen muotoon? Haastattelussa Anni Nykänen.

13:00-13:30JulkkarilavaTirri0:30h

Toni Tirrin (1980-2014) töistä kootun albumin julkistamistilaisuus sekä Tirri-näyttelyn esittely.

13:00-14:00TullintoriTampere sarjakuvissa1h

Haastateltavana lavalla ja signeeraamassa lavan edessä sarjakuvataiteilijat Tiitu Takalo ja JP Ahonen 0 krs.

13:00-13:30SigneerauksetJuba Tuomola, Milla Paloniemi ja Kersantti Napalmin tekijät0:30h

Tampere Kupliin kunniavieras Juba Tuomola, Milla Paloniemi ja Kersantti Napalmin tekijät signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

13:30-14:00JulkkarilavaJohanna Sinisalo & Hannu Mänttäri: Tiskivuoro0:30h

Baaritiski on luonteva paikka sekä spontaaneille että sovituille kohtaamisille ja eritoten keskusteluille, jotka saattavat luiskahtaa syviinkin vesiin. Tiskillä kohtaavat julkkikset, tavikset, älyköt, tomppelit, uratykit, hissukat, auervaarat, ammattijuopot, feministit ja öykkäriäijät.

13:30-14:00SigneerauksetMilla Paloniemi0:30h

Milla Paloniemi signeeraa Julkkarilavan vieressä.

14:00-15:00StudioHulluus sarjakuvissa -keskustelupaneeli1h

Mielen järkkyminen on yhä tabu, mutta löytänyt aiheena tiensä sarjakuviin. Miksi nykysarjakuvan muodot - blogit, romaanit ja antologiat - sopivat hulluuden kuvaamiseen? Kaksi mielenterveysteemojen kanssa työskentelevää sarjakuvataiteilijaa keskustelee siitä, miksi mielenvikaisuudesta pitää puhua ja piirtää.

Viivi Rintanen (s.1990) on sarjakuvataiteilija ja mielenvikaisten puolestapuhuja. Hänen kiitelty esikoisteoksena Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa, 2015) kertoo omaelämänkerrallisesti ajasta, jolloin Rintanen työskenteli mielenterveysosastolla siivojana ollen itse samanaikaisesti sekaisin. Piirtäjä jatkaa mielenvikaisten näkökulman esiintuontia Hulluussarjakuvia -blogissaan, jossa Rintanen piirtää hänelle lähetettyjä hulluustarinoita lähettäjien toiveiden mukaan nettisarjakuviksi.

Apila Pepita Miettinen (s.1991) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän koordinoi RIKKI-taideprojektia, jonka puitteissa järjestetään näyttelyitä ja työpajoja sekä julkaistaan taidelehteä, jonka ensimmäinen osa ilmestyy 2016. RIKKI:n tavoite on kertoa mielen sairauksista kärsivien tarinoita, lieventäen mielenterveysongelmaisiin kohdistuvaa stigmaa. Apila on aiemmin toimittanut UNI- antologiaa (2012-2015) ja hänen sarjakuviaan on julkaistu useissa lehdissä Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä Miettinen työstää Lilies of the Streets-projektiin kuuluvaa MOSSDASH sarjakuva-albumia, joka kuvaa seksityötä tekeviä transihmisiä.

14:00-15:00SopraanoSarjakuvan keinot peleissä1h

Onko peleissä sarjakuvia? Mitä jos voisit pelata sarjakuvaa? Esitys käy läpi sarjakuvailmaisun keinoja, joita on käytetty peleissä ilmaisuvälineinä ja osana pelimaailman rakentamista. Lisäksi tehdään katsaus peleihin, joissa sarjakuva tarjoaa mekaniikan interaktiiviseen tarinankerrontaan, sekä muihin pelien ja sarjakuvien yhteentörmäyksiin.

14:00-14:30JulkkarilavaKasper Strömman: Tallipiällikkö0:30h

Hittibloggaaja Kasper Strömmanin ensimmäinen täyspitkä sarjakuvakirja on hykerryttävän absurdi tarina nykypäivän elämänmenosta.

14:00-15:00Opus 4Jarkko Vehniäinen: Mies Kamalan luonnon takana1h

Jyväskyläläinen Jarkko Vehniäinen on nousua kotimaisen sanomalehtisarjakuvan kärkipaikoille ei voi kuvata salamannopeaksi, mutta aikaa vieneiden vaiheiden jälkeen Kamala luonto on ottanut pysyvästi paikkansa niin lehtien sivuilla kuin säännöllisesti ilmestyvissä vuosikokoelmissa ja teemakirjoissa. Myös raamatullisilla aiheilla operoinut Vehniäinen on tuottelias ja taitava tekijä, joka avaa taustaansa ja hyvin työllistettyä nykyisyyttään

14:00-15:30TullintoriPERUUNTUNUT: Sarjakuva-karikatyyrejä1:30h

PERUUNTUNUT SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI.

Piirrätä itsestäsi sarjakuva-karikatyyri lavan edessä 0. krs. Piirtäjänä sarjakuvataiteilija Jaana Suorsa.

14:00-14:30SigneerauksetHelkavirsien tekijät, Johanna Sinisalo ja Hannu Mänttäri sekä Ilpo Koskela0:30h

Helkavirsien tekijät, Johanna Sinisalo ja Hannu Mänttäri sekä Ilpo Koskela signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

14:00-15:00Muu ohjelmaKapteeni Kuolio -episodin valokuvaus1h

Sarjarin kesällä 2016 ilmestyvään numeroon tulevaa Kapteeni Kuolio sarjakuvaa valokuvataan livenä Tampere Kupliissa. Paikallaolijat pääsevät mukaan tarinaan jossa Kuolio ja Kökkö jäljittävät pahamaineista alkemistia, joka on valmistanut supervaarallista punaista elohopeaa. Tapahtumat improvisoidaan kuvauksen kuluessa.

Jos haluat mukaan ainutlaatuiseen kuvaukseen, tule kello 14.00 infopisteelle!

14:30-15:00JulkkarilavaOctobriana The Exotic Time Domina0:30h

Vuonna 1971 Britanniassa julkaistiin kirja nimeltä Octobriana and The Russian Underground. Populaarikulttuuria seurannut maailma kohahti. Tekijät kertovat neukkusupersankarin värikkäistä vaiheista ja siitä miten hahmo leikkaa myös suomalaisen sarjakuvan historiaa. Tuoreen Octobriana The Exotic Time Domina -albumin julkaisi Musta Ritari.

14:30-15:00SigneerauksetIlpo Koskela, Kasper Strömman ja Sarjakuva-Finlandia voittaja Kati Närhi0:30h

Ilpo Koskela, Kasper Strömman ja Sarjakuva-Finlandia voittaja Kati Närhi signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

15:00-16:00StudioMatkailua pelialalla - Miten nettisarjakuvasta tuli nettisarja1h

Matkailua Pelialalla on alunperin nettisarjakuvana ilmestynyt kreisikomedia joka kuvasi humoristisesti pelialan vuosia 1994 - 2009. Vuonna 2013 siitä tuli tiettävästi ensimmäinen kotimainen joukkorahoituskampanjan avulla julkaistu omakustannesarjakuva.

Nyt Matkailua pelialalla on jälleen avaamassa uusia uria sillä Yle on tekemässä sarjakuvaan pohjautuvaa sarjaa.

Tule kuuntelemaan kuinka sarjakuvantekijä Miha Rinne kertoo kokemuksistaan sarjakuvan parissa, joukkorahoituskampajasta ja siitä kuinka sarjakuva päätyi lopulta osittain animoiduksi verkkosarjaksi Ylelle.

Esityksessä tullaan näkemään raakaleikattuja kohtauksia itse sarjasta joten kyseessä on ainutkertainen tilaisuus nähdä otteita ennakkoon tulevasta adaptaatiosta.

15:00-16:00SopraanoRauhan tiellä - antimilitaristisia sarjakuvia1h

Kuinka rauha piirretään? Miten syntyy sarjakuva turvallisuudesta tai rypäleaseista?

Rauhan tiellä -antologia nostaa esiin kriittisiä näkökulmia rauhaan, turvallisuuteen ja asevarusteluun. Runolliset, vaativat, niin tiukkaa faktaa sisältävät kuin tulevaisuuskuvia maalaavat sarjakuvat herättävät ajattelemaan ja rohkaisevat toimimaan.

Rauhanjärjestö Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen ja antologian piirtäjät Tiitu Takalo, Aino Sutinen, Niko-Petteri Niva ja Hannele Richert kertovat kirjan syntyprosessista ja sen tekoon liittyneistä haasteista.

15:00-16:00JulkkarilavaTriplajulkkarit! Pauli Kallio, Ville Pirinen, Pentti Otsamo & Christer Nuutinen1h

PAULI KALLIO & VILLE PIRINEN: ORNETTE BIRKS MAKKONEN SARJAKUVASANKARINA

Suuri seikkailija kohtaa kaksitoista suomalaisen sarjakuvan klassikkoa. Svengimyllyyn joutuvat Professori Itikainen, Pekka Puupää, Maan mies Marsissa, Kieku ja Kaiku, Joonas, Muumit, Poikamme musisoivat, Mämmilä, Kramppeja & nyrjähdyksiä, Viivi ja Wagner, Kiroileva Siili ja Fok_It.

PAULI KALLIO & PENTTI OTSAMO: FC PALLOSEURA – HUUHKAJA LENTÄÄ AURINKOON

Huuhkajien kisakarsinnat menevät taas penkin alle, mutta se ei murenna alasarjoissa potkivat FC Palloseuran pelaajien rakkautta lajiin eikä uskoa tulevaisuuteen. Kamppailu viitosdivarin pisteistä on nimittäin vähintään yhtä dramaattista kuin taistelu maailmanmestaruudesta.

PAULI KALLIO & CHRISTER NUUTINEN: KRAMPPEJA & NYRJÄHDYKSIÄ – RIPA JA KADUNLAKAISIJAT

Risto huomaa olevansa apurahataiteilija, jonka toimenkuvaan kuuluu jazz-oopperan säveltäminen. Esko seuraa sydän syrjällään, kun Heidi liittyy Riston bändin viulistiksi. Tanja ajelehtii avioliiton satamasta kohti karikoita. Tapahtumien taustalla ilmasto lämpenee ja yhteiskunta kylmenee.

15:00-16:00Opus 4Marko Raassina: Nykyajan kalevalainen kansanlaulaja1h

Marko Raassina pompahti suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2015 ilmestyneellä sarjakuvakirjallaan Kalevala. Arktisen Banaanin ja karjalaista kulttuurihistoriaa vaalivan Juminkeko-säätiön yhteistyönä julkaistu teos koostuu Raassinan valikoimista kansalliseepoksen tarinoista tuoden ne nykypäivän kuvallisen ja sanallisen ilmaisun piiriin. Vuonna 2016 Raassina on jatkanut kalevalaisten tarinoiden kertomista keskittyen kiveäkin kovemman Kullervon elämänvaiheisiin muinaissankarin nimikkoteoksella.

15:00-16:00Opus 2Sarjakuvan ideointityöpaja Emmi Niemisen ja Juba Tuomolan kanssa.1h

Sarjakuvaa ei tarvitse tempaista täysin tyhjästä vaan apuvälineitä voi käyttää sekä inspiraatiota voi löytää yllättävistä paikoista. Maailma on surrealistinen ja absurdi paikka jo valmiiksi, tarvitsee vain pitää silmät auki.

Mukaan mahtuu 15 halukasta. Omat työvälineet suotavia.

15:00-15:30SigneerauksetJarkko Vehniäinen, Octobriana The Exotic Time Dominan tekijät, Kasper Strömman ja Sarjakuva-Finlandia voittaja Kati Närhi0:30h

Jarkko Vehniäinen, Octobriana The Exotic Time Dominan tekijät, Kasper Strömman ja Sarjakuva-Finlandia voittaja Kati Närhi signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

15:30-16:00SigneerauksetJP Ahonen0:30h

JP Ahonen signeeraa Julkkarilavan vieressä.

16:00-17:00StudioMangan kätketyt helmet1h

Aina välillä mieli tekee älyvapaampaa mangaa ja toisina päivinä taas syvällisempää. Kuinka siis löytää sitä erilaista mangaa, kun pääasiassa kauppojen hyllyillä notkuu kaikkea muuta? Mitä helmiä jää huomiotta, jos ei seuraa mangamarkkinoita silmä kovana ja kokeile ennakkoluulottomasti uutta? Näitä hienoja helmiä olisi nyt tarjolla tässä mangavinkkauksessa ja tuon työn sinulle on tehnyt kirjastonjohtaja Siina Vieri.

16:00-17:00SopraanoMiksi Tampere Kuplii1h

Tampere Kupliin isä ja alkuperäinen toiminnanjohtaja Antti Grönlund sekä nykyinen toiminnanjohtaja Sanna Seurujärvi keskustelevat Timo Kokkilan johdolla tapahtuman alkutaipaleesta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

16:00-16:30JulkkarilavaJorma Pitkänen: Aikuisten värityskirja0:30h

Vanha ja väsynyt sarjakuvapiirtäjä on pulassa. Mitäpä jos värittäisit hänen mustavalkoiset sankarinsa värikkäämmiksi ja virkistyisit itsekin? Jopen tutut sarjakuvahahmot seikkailevat nyt värityskirjan sivuilla. Kirja on myös Jopen kirjakerhon 12. albumi. Mitä Jope nyt tuumii, kun reilun vuoden aikana ilmestyi tusinan verran albumeita, onko ähky?

16:00-17:00Opus 4Kuinka tunteet inspiroivat1h

Joni Ahonen lähti vuodeksi heikolla kielitaidolla opiskelijavaihtoon Englantiin. Siellä hän rakastui viehättävään puolalaiseen kaunottareen, joka alkoi opettamaan hänelle englantia. Rohkeuden puutteen ja rajallisen kielitaitonsa vuoksi Joni etsi keinoja ilmaista tuntemuksiaan. Hän alkoi piirtämään sanatonta sarjakuvaa, joka kertoo kuvin sen mihin sanat eivät koskaan riittäneet.

16:00-17:00TullintoriCosplay-muotinäytös1h

Cosplayaajat hämmästyttävät kauppakeskuksen kävijöitä hahmojen näyttävyydellä Kauppakeskus Tullintorilla.

Muotinäytöksessä tutustutaan juontajien johdatuksella pukuharrastuksen monisävyiseen maailmaan livemusiikin kera.

16:00-16:30SigneerauksetMarko Raassina, Pauli Kallio, Ville Pirinen, Pentti Otsamo ja Christer Nuutinen sekä JP Ahonen0:30h

Marko Raassina, Pauli Kallio, Ville Pirinen, Pentti Otsamo ja Christer Nuutinen sekä JP Ahonen signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

16:30-17:00SigneerauksetJope Pitkänen0:30h

Jope Pitkänen signeeraa Julkkarilavan vieressä.

17:00-18:00StudioMihin menet suomalainen strippisarjakuva1h

2000-luku on ollut suomalaisen strippisarjakuvan menestystarinaa. Wagnerin, B. Virtasen ja Siilin aloittamaa tietä ovat seuranneet Fingerpori ja Kamala luonto muiden muassa. Missä ollaan nyt?

Mitä on tulossa? Mitkä ovat uuden suomalaisen strippisarjakuvan uudet juuret.

Vetäjänä Ilpo Koskela, panelistit: Juba Tuomola, Jarkko Vehniäinen, Anni Nykänen ja Jope Pitkänen.

17:00-18:00SopraanoTehostemaskeeraus ja Backwood Madness luento1h

Erikoistehosteluento joka keskittyy mm. itsenäisiin elokuvatuotantoihin. Katsaus miten tehdään old school practical tehosteita ja efektimaskeerausta laidasta laitaan. Kauhusta fantasiaan jne.

Ari Savonen kertoo omista elokuva/video-kokemuksistaan. Millaisia materiaaleja ja millaista tehosteaskartelua on tarvittu mm. seuraavien tuotantojen parissa:

- Iron Sky 2.

- Bunny the Killer Thing.

- Rendel.

- Champions of Space.

- Juju - Tuskaa.

- Lordi - Scare Force One.

- Goremageddon 2.

- Korpiklaani - Ämmänhauta.

- Backwood Madness.

Luennon aikana nähdään uutta materiaalia Ari Savosen tulevasta debyyttiohjauksesta Backwood Madness. Peikoista ja hiisistä kertova kokopitkä kauhufantasiaelokuva joka saa ensi-iltansa vuoden 2016 lopussa.

Elokuvatehosteiden lisäksi katsomme  tehostemaskeerausta eri näkökulmista. Miten saadaan edullisesti näyttäviä tehostemaskeerauksia myös erillaisiin tapahtumiin/harrastuksiin. Esim: teatteri, larp & cosplay jne.

Tervetuloa kaikki tehosteista kiinnostuneet!

17:00-18:00Opus 4Sarjisvisa1h

Tule testaamaan sarjakuvatuntemuksesi tähän leikkimieliseen visailuun, jossa luvassa kysymyksiä sarjakuvan koko kentän laajuudelta. Ei ennakkoilmoittautumista, tule paikalle ja näytä taitosi!

17:00-18:00Opus 2Sarjakuvantekijät ry:n apurahojen jako1h

Sarjakuva-ammattilaisten yhdistys jakaa vuotuiset Pätkä-apurahat ja Vuoden sarjakuvateko -palkinnon.

Sunnuntain 20.3. ohjelma

11:00-13:00StudioCosplaydeitti2h

Jättikö waifu isomman robotin takia?, vai eikö husbandoa enää kiinnosta rangaista vihollisia kanssasi kuunvalossa? Älä huoli! Napakympin sisar-ohjelmassa Cosplaydeitissä sinulle etsitään unelmiesi taikatyttö - tai poika, tai vaikka molemmat.

Jos sinulta parempi puoli jo löytyy niin tule vaikka sitten vain seuraamaan muiden parinhakua. Jos haluat mukaan! Laita nimi/nimimerkki, puhelin numero ja sähköpostin lisäksi viestiin: hahmo, sarja josta olet ja haluatko kysyjäksi vai vastaajaksi. Cosplaydeittissä käy flaksi!

Ilmoittautuminen osoitteeseen: ana-chan at hotmail.com

11:00-12:00SopraanoMarvelin supernaiset telkkarissa1h

Musta Leski ja Storm odottavat vielä omia elokuviaan, mutta Netflixin puolella naishahmot ovat jo saaneet jalansijaa. Marvelin Jessica Jones ja Agent Carter -sarjat tuovat ruudulle useita erilaisia naishahmoja eri aikakausina. Tampereen seudun naisnörtit pohtivat Neflixin supersankarittaria!

11:00-12:00Opus 4Ostetaan kuolemansäde - Stereotypiat supersankarifilmatisoinneissa1h

Mitkä konventiot vallitsevat supersankarigenren elokuvissa? Mitä ovat pahimmat ja parhaimmat juonikuviot, jotka toistuvat kerta toisensa jälkeen hyvän ja pahan välisessä kamppailussa? Satiirisen superpahisnettisarjan ("Once Upon A Crime", 2014-2016) tuottaneet harrastajaelokuvantekijät Johanna ja Julia Salminen käyvät läpi humoristisesti sarjakuvablockbusterien stereotypioita.

11:30-12:00JulkkarilavaMarko Raassina: Kullervo0:30h

Sarjakuvataiteilija Marko Raassina jatkaa erinomaisen vastaanoton saaneen Kalevala-sarjakuvakirjansa jälkeen työskentelyä saman aihepiirin parissa. Kalevalaseuran tunnustuspalkinnon saaneen nuoren taiteilijan uuden sarjakuvateoksen aiheena on Kullervo.

12:00-13:00SopraanoFinncon 2016 esittää: Sandman ja myyttien uudet tulkinnat1h

Neil Gaimanin Sandman-sarjakuva ammentaa jos jonkinlaisesta mytologiasta. Osa on vanhaa tuttua, osa Gaimanin itsensä kehittämää ja osa yhdistelmää molemmista. Tule kuulemaan millaisista mytologioista Morpheuksen saaga muodostuu!

12:00-13:00JulkkarilavaMikko Metsähonkala: Toisaalta 2013–20151h

Tamperelainen arkkitehti Mikko Metsähonkala julkaisi poikkeuksellisen kauniisti piirrettyjä aforistisia pilapiirroksiaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä vuosina 2011–2014. Nyt ilmestynyt toinen kokoelmakirja sisältää lähes puolet ennen julkaisematonta materiaalia. Piirroksissa yhdistyvät historia, luonnontieteet, taiteet, myytit ja arkielämä tyylikkääksi huumoriksi.

12:00-13:00Opus 4Nettisarjakuva: Digitaalisesta paperille1h

Kun nettisarjakuva muuttuu painettuun muotoon, millaisia seikkoja pitää ja kannattaa ottaa huomioon? Aiheesta keskustelemassa Kirjoitukset I-albumin Marja Siira, Otus Opuksen Taina Koskinen ja Feral Gentryn Anayte Delahay.

12:00-12:30TullintoriJarkko Vehniäinen: Kamala luonto0:30h

Tule tapaamaan Kamala Luonto -sarjakuvasta tuttua Jarkko Vehniäistä. Haastattelu lavalla ja signeerausta lavan edes 0. krs

12:00-12:30SigneerauksetMarko Raassina0:30h

Marko Raassina signeeraa Julkkarilavan vieressä.

12:30-13:00TullintoriMarko Raassina: Kalevala & Kullervo0:30h

Tilaisuus tavata Kalevala ja Kullervo sarjakuvien tekijä Marko Raassina. Haastattelu lavalla ja signeerausta lavan edessä

13:00-14:00StudioKuinka vahingossa tulin kehittäneeksi fantasiamaailman1h

Petri Hiltusen ensimmäinen Praedor-tarina syntyi 31 vuotta sitten. Tänä vuonna aiheen tiimoilta ilmestyy kaksi kirjaa, sarjakuva-albumi ja roolipelin lisäosa. Miten lukiolaispojan päähänpistosta kehittyi elävä ja hengittävä maailma, joka innostaa myös muita tekijöitä kertomaan tarinoita omista hahmoistaan?

Seikkaperäinen selostus idean syntyhetkistä Jaconian kehittymiseen vuosikymmenten halki. Runsaasti ennennäkemätöntä kuvamateriaalia!

13:00-14:00SopraanoSutu - Interactive comics from Australia1h

Sutu Campbell, australialainen digitaalisen ja interaktiivisen sarjakuvan tekijä kertoo töistään englanniksi.

13:00-14:00Opus 4JP Ahonen: Valomerkki1h

Villimmän Pohjolan uusimmissa seikkailuissa päähenkilöt kohtavaat aikuisuuden paineita, kasvattavat jälkikasvua ja kokevat mustasukkaisuutta opintojensa loppusuoralla. Valmistuvatko sankarimme koskaan yliopistosta tällä menolla? Hahmojensa edesottamuksia valottamassa JP Ahonen.

13:30-14:00JulkkarilavaKamala luonto: Sunnuntaikävelyllä0:30h

Jarkko Vehniäisen tasaisesti suosiotaan kasvattava Kamala luonto -sarjakuva esittelee toisessa sunnuntaisarjojen kokoelman kannessa kauniissa maisemassa varsin sopuisasti vaeltavan eläinjoukon. Sarja on ”kamala” vain niiltä osin, mitä inhimillistetyn eläinjoukon luonnonmukaiseen käyttäytymiseen tulee: pedot ovat petoja ja saaliit saaliita.

14:00-15:00StudioKertojanlaatikoiden hyökkäys! Neljännen seinän rikkominen Disney-sarjakuvissa1h

Disney-sarjakuvien ajatellaan olevan varsin perinteisiä sekä tyylin että sisällön osalta. Mutta yllättävän monet Disney-taiteilijat käyttävät niin sanottuja metatasoja eli neljännen seinän rikkomista sarjakuvakerronnassaan: esimerkiksi itse taiteilija saattaa ilmestyä tarinaan tai hahmot voivat kommentoida sarjakuvan muotoa ja merkkikieltä. Esitelmä tekee tutuksi tulee myös termin "metalepsis", joka sisältää kaikki edellämainitut ilmiöt. Lisäksi päästään tutustumaan muihin vastaaviin kerrontakeinoihin Don Rosan ja useiden italialaisten taiteilijoiden esimerkin avulla.

14:00-15:00SopraanoKapteeni Kuolion juuret1h

Supersankariksikin Kapteeni Kuolio on erittäin omituinen, mutta vastaavanlaisia hahmoja löytyy myös klassisten amerikkalaisten sarjakuvantekijöiden hämärämmästä tuotannosta. Supersankaruudella on myös vaihtoehtoinen historia, josta nykyisin ollaan mielellään hyvin hiljaa.

14:00-15:00JulkkarilavaMarja Siira: Kirjoitukset I1h

Nuori tyttö, Sarako, on tuleva Varjon kuningatar. Näin sanovat Kirjoitukset, mutta kun Sarakon kovaluontoinen sisko Nanak’ai asetetaan sisarensa ja tämän kohtalon väliin, alkaa pakomatka. Suosittu nettisarjakuva on nyt yli 400 sivua tunteikasta tarinaa ja upeaa taidetta laadukkaasti kovien kansien välissä.

14:00-16:00Opus 4Insinöörejä ja innovaatioita - Scifi-animen ihmeelliset härvelit2h

Scifi-animella on pitkät perinteet erilaisten hullujen ja omalaatuisten ideoiden kehtona, mutta miten nämä teknologian ihmeet pärjäävät, kun niitä verrataan nykypäivän tieteen näkemyksiin? Entä kuinka lähellä ihmiskunta on tänä päivänä näiden joka nörtin päiväunien toteuttamista? Tule kuulemaan, kun myyttejä kaadetaan ja tulevaisuuden visioita ravistellaan. Saattaa sisältää spoilereita, hulluja tiedemiehiä ja villejä aasinsiltoja!

14:00-14:30SigneerauksetJarkko Vehniäinen ja JP Ahonen0:30h

Jarkko Vehniäinen ja JP Ahonen signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

14:30-15:00SigneerauksetJP Ahonen0:30h

JP Ahonen signeeraa Julkkarilavan vieressä.

15:00-16:00StudioSarjakuvataitelija aktivistina1h

Vuonna 2015 sarjakuvataiteilijat ottivat kantaa useammankin kerran suomalaisen yhteiskunnan kuohuntaan. Taide Teossa hyväntekeväisyyshanke lahjoitti saamansa tuotot Punaiselle Ristille tukemaan työtä turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Nyt riittää! – Sarjakuvakulttuuri <3 monikulttuurisuus-lehti oli puolestaan sarjakuvantekijöiden reaktio ihmisvastaisiksi teoiksi kärjistyneeseen rasismiin. Näistä ja muista sarjakuva-aktivismin muodoista puhumassa JP Ahonen, Emmi Nieminen ja Tiitu Takalo.

15:00-16:30SopraanoNaiskuva Disneyn klassikoissa1:30h

Roolimalleja, prinsessoja, neitoja pulassa... Disneyn animaatioklassikoiden esittämä kuva naishahmoista on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä jo pitkään. Toisaalta monet studion elokuvissa seikkailevista neitokaisista ovat jääneet ihmisten mieliin myös positiivisessa valossa. Luennolla pohditaan, miten klassikoiden esittämä naiskuva on aikojen saatossa muuttunut ja etsitään menneiden ja uudempien trendien ongelmia ja vahvuuksia. Ohjelma on uusinta Popcultista 2015.

15:00-16:00JulkkarilavaKnut Nærum & Karstein Volle: Vinossa1h

Kuvittele maailma, jossa kaikenlaisen fiktion tekeminen on ankarasti kiellettyä. Maailma, jossa outo kultti kapinoi sääntöjä vastaan ja pukeutuu sarjakuvasankareiksi. Maailma, jossa hiljainen toimistovirkailija ryhtyy henkensä kaupalla luomaan ja levittämään omia sarjakuvalehtiään. Maailma, jossa jokin on vinossa.

15:00-15:30SigneerauksetMarja Siira0:30h

Marja Siira signeeraa Julkkarilavan vieressä.

16:00-16:30SigneerauksetKnut Nærum & Karstein Volle0:30h

Norjalaiset tekijät Knut Nærum & Karstein Volle signeeraavat Julkkarilavan vieressä.

16:30-17:00StudioPäättäjäiset0:30h

Tampere Kuplii sanoo hyvästit juhlavuoden 2016 tapahtumalle.

Muu ohjelma

Lauantaina 14.00 - 15.00 | KAPTEENI KUOLIO -EPISODIN VALOKUVAUS

Sarjarin kesällä 2016 ilmestyvään numeroon tulevaa Kapteeni Kuolio sarjakuvaa valokuvataan livenä Tampere Kupliissa. Paikallaolijat pääsevät mukaan tarinaan jossa Kuolio ja Kökkö jäljittävät pahamaineista alkemistia, joka on valmistanut supervaarallista punaista elohopeaa. Tapahtumat improvisoidaan kuvauksen kuluessa.

Jos haluat mukaan ainutlaatuiseen kuvaukseen, tule kello 14.00 infopisteelle!

Signeeraukset

Kaikki signeeraukset tapahtuman Sorsapuistosalin lämpiössä eli aivan Julkkarilavan vieressä.

LAUANTAIN SIGNEERAUKSET

 • 11.30 - 12.00 Anni Nykänen
 • 12.00 - 12.30 Jarkko Vehniäinen
 • 12.00 - 13.00 Sarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhi
 • 12.30 - 13.00 Hannu Kesola
 • 13.00 - 13.30 Juba Tuomola
 • 13.00 - 13.30 Kersantti Napalm tekijät
 • 13.00 - 14.00 Milla Paloniemi
 • 14.00 - 14.30 Helkavirsien tekijät
 • 14.00 - 14.30 Johanna Sinisalo & Hannu Mänttäri
 • 14.00 - 15.00 Ilpo Koskela
 • 14.30 - 15.30 Kasper Strömman
 • 14.30 - 15.30 Sarjakuva-Finlandia 2016 voittaja Kati Närhi
 • 15.00 - 15.30 Jarkko Vehniäinen
 • 15.00 - 15.30 Octobriana The Exotic Time Dominan tekijät
 • 15.30 - 16.30 JP Ahonen
 • 16.00 - 16.30 Marko Raassina
 • 16.00 - 16.30 Pauli Kallio, Ville Pirinen, Pentti Otsamo & Christer Nuutinen
 • 16.30 - 17.00 Jope Pitkänen

SUNNUNTAIN SIGNEERAUKSET

 • 12.00 - 12.30 Marko Raassina
 • 14.00 - 14.30 Jarkko Vehniäinen
 • 14.00 - 15.00 JP Ahonen
 • 15.00 - 15.30 Marja Siira
 • 16.00 - 16.30 Knut Nærum & Karstein Volle