Lauantai 14:00–15:00 @ Studio
Mielen järkkyminen on yhä tabu, mutta löytänyt aiheena tiensä sarjakuviin. Miksi nykysarjakuvan muodot - blogit, romaanit ja antologiat - sopivat hulluuden kuvaamiseen? Kaksi mielenterveysteemojen kanssa työskentelevää sarjakuvataiteilijaa keskustelee siitä, miksi mielenvikaisuudesta pitää puhua ja piirtää.
Viivi Rintanen (s.1990) on sarjakuvataiteilija ja mielenvikaisten puolestapuhuja. Hänen kiitelty esikoisteoksena Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa, 2015) kertoo omaelämänkerrallisesti ajasta, jolloin Rintanen työskenteli mielenterveysosastolla siivojana ollen itse samanaikaisesti sekaisin. Piirtäjä jatkaa mielenvikaisten näkökulman esiintuontia Hulluussarjakuvia -blogissaan, jossa Rintanen piirtää hänelle lähetettyjä hulluustarinoita lähettäjien toiveiden mukaan nettisarjakuviksi.
Apila Pepita Miettinen (s.1991) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän koordinoi RIKKI-taideprojektia, jonka puitteissa järjestetään näyttelyitä ja työpajoja sekä julkaistaan taidelehteä, jonka ensimmäinen osa ilmestyy 2016. RIKKI:n tavoite on kertoa mielen sairauksista kärsivien tarinoita, lieventäen mielenterveysongelmaisiin kohdistuvaa stigmaa. Apila on aiemmin toimittanut UNI- antologiaa (2012-2015) ja hänen sarjakuviaan on julkaistu useissa lehdissä Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä Miettinen työstää Lilies of the Streets-projektiin kuuluvaa MOSSDASH sarjakuva-albumia, joka kuvaa seksityötä tekeviä transihmisiä.